Compaq – Kdo ga uporablja

      Ni komentarjev na Compaq – Kdo ga uporablja

Mobitel d.d. je največji slovenski ponudnik mobilne telefonije in je v večinski lasti podjetja Telekom Slovenije. V svojem omrežju ima več kot milijon uporabnikov ter okrog 90-odstotni tržni delež. V podjetju je približno 600 zaposlenih.

V enotno računalniško omrežje Mobitela je “on-line” povezanih vseh 22 poslovnih enot, ki pokrivajo vso Slovenijo. V centralnem računskem centru v Ljubljani je nameščenih preko 80 Compaqovih strežnikov, manj kot desetina pa je strežnikov drugih proizvajalcev. Interna informacijska podpora centralnega računskega centra med drugim zajema zaračunavanje GSM in NMT storitev, programsko opremo za CRM in dostop do interneta. Na osebnih računalnikih uporabljajo operacijski sistem Windows NT, na testiranju pa je tudi platforma Windows 2000. Na produkcijskih strežnikih uporabljajo Windows NT, medtem ko je strežnik Windows 2000 Server v fazi preizkušanja, produkcijsko pa ga že uporabljajo na domenskih strežnikih.

V Mobitelu so leta 1995 v celoti obnovili programsko, strojno in mrežno opremo. Pred tem so izmed Compaqovih izdelkov uporabljali le osebne računalnike. Pri prenovi so izpostavili varnost in kritičnost podatkov ter aplikacij. ”Potrebovali smo zanesljive, zmogljive in tehnološko napredne rešitve. Glede na to, ponudbo na tržišču, dobre izkušnje in ugodno razmerje med ceno in zmogljivostmi smo se v primeru računalnikov odločili za Compaq, za sistemskega integratorja pa smo izbrali SRC.SI, ki je imel najboljše reference, obenem pa je bil tudi dobavitelj mrežne opreme,” je dejal Borut Likar, direktor področja informatike, Mobitel d.d.

Kot standardno računalniško opremo uporabljajo Compaq. V družbi je preko 800 Compaqovih osebnih računalnikov. Preko delovnih postaj Compaq Workstation potekajo vsi ključni nadzorni sistemi. Za delo uporabnikov uporabljajo osebne računalnike tipa Deskpro EN in prenosnike Armada. ”Ob prenovi smo si postavili cilj, da imamo kar se da standardizirano informacijsko opremo, ki bo zanesljiva, zmogljiva in bo imela zagotovljen razvoj,” je dejal Likar. Računalniki imajo v Mobitelu, zaradi tehnoloških zahtev programske opreme, sorazmerno kratko amortizacijsko dobo in jih menjajo približno vsaki dve leti.

Ključne poslovne aplikacije

Na Compaqovih strežnikih tečejo vse ključne poslovne aplikacije, ki so razvite na platformah MS SQL. Compaqovi strežniki se v Mobitelu nahajajo na primarni in na rezervni lokaciji. Na obeh je postavljen primarni diskovni sistem s kapaciteto 1,5 TB, na centralni lokaciji pa imajo še dodaten sekundarni diskovni sistem s kapaciteto 1 TB. Podvojeno diskovno polje na rezervni lokaciji predstavlja “on line” redundantni sistem podatkov in zaradi strežniške infrastrukture omogoča prestavitev celotne produkcije računskega centra s primarne na rezervno lokacijo brez motenj za poslovni proces. Skupna podatkovna polja pripadajo EMC2, lokalna diskovna polja pa so Compaqova, izvedena s tehnologijo RAID 5. Compaqove strežnike uporabljajo tudi v Mobitelovih Centrih, kjer služijo komunikaciji s centrom.

Čeprav nimajo “standardnih” strežnikov, največ uporabljajo štiriprocesorske strežnike Proliant DL580 (6400R) in dvoprocesorske Proliant DL 360. Poleg samostojnih strežnikov imajo tudi tri “cluster” strežniške sisteme Proliant CL380. ”Strežnikov je v gručah relativno malo, saj pred časom ni bilo programske opreme, ki bi s tem suvereno upravljala, poleg tega pa ni bilo ustreznih potreb,” je dejal Likar. ”Verjamemo, da se rešitve izvaja najprej s skrbnim načrtovanjem in optimizacijo na ravni programske opreme, šele nato pa se aplikacije nadgrajuje na ravni strojne opreme. Tako na primer naša NMT aplikacija še vedno brezhibno deluje na Compaqovem dvoprocesorskem strežniku s procesorjema PentiumPro 200 MHz.”

Za nadzor in upravljanje strežniške infrastrukture uporabljajo tudi Compaq Insight Manager.

V Mobitelu razmišljajo, da bodo glede na obseg podatkov in potrebe začeli v svoje lokalne centre nameščati dodatne Compaqove strežnike za lokalno uporabo in porazdeljene baze podatkov. Zaradi rasti poslovanja in novih zahtev pa se ozirajo tudi na Compaqov osemprocesorski strežnik.

Poslovne prednosti, ki jih Mobitelu prinašajo Compaqovi strežniki, so brezhibnost, zanesljivost ter razmerje med ceno in zmogljivostjo. Ker se jim s težavami glede strojne opreme ni potrebno ukvarjati, se lahko osredotočijo na poslovne potrebe, pri čemer jim glede ustrezne računalniške strojne opreme s svetovanjem kot partnerja pomagata SRC.SI in Compaq.

Dodaj odgovor